Industrigatan 5 • 541 57 Skövde • Sweden

Mikrovågor torkar havrekärnor och behåller betaglukaner

Ett stort företag i Västsverige installerad en stor mikro maskin som värma havrekärnor snabbt och effektivt. Det är en stora mängder som ska torkas – cirka 3 ton/tim. Maskinen värmer kärnorna utan att förstöra betaglukan, viktiga vitaminer och mineraler samtidigt som bakterier avdödas. Betaglukaner har den effekten att det kan sänka kolesterolvärdet och stabilisera blodsockernivån. Betaglukaner finns Havregryn, havrekli, havredryck (och andra mejeriprodukter gjorda med havre som bas) och kornmjöl är exempel på produkter som innehåller betaglukaner. Havregryn är en stapelvara i de flesta skafferier och används för att göra traditionell havregrynsgröt, men är också vanligt att använda i bakverk och i bröd. Havrekärnan innehåller ca 6-8 % betaglukan. Den kolesterolsänkande effekten uppnås vid ett dagligt intag av 3 g betaglukan vilket motsvarar ca 2 portioner gröt av havregryn eller 1 portion gröt av havrekli.
Men, vad många inte vet är att betaglukaner även finns i jäst- och medicinalsvamp, där de ingår i cellväggarna. När man i dagligt tal pratar om betaglukaner är det dock vanligast att man syftar på de betaglukaner i havre och korn. Betaglukaner från svamp har dock flera intressanta effekter. Det är också så att hälsoeffekter skiljer sig beroende på om de kommer från sädesslag eller från svamp.

Maskinen kan med fördel även användas till djurfoder för att ta bort salmonella.

Dela med dig

Mera från Pegust

Mjukare madrasser

Europas största tillverkare av madrasser, belgiska Recticel, arbetar målmedvetet med produktutveckling. Detta har lett till stora teknologiska framsteg, bland annat

Läs mera